Датската полиция няма да спира мигранти и бежанци, чакащи, за да преминат в Швеция. Някои влакове между Дания и Германия са възобновени, съобщава ДПА.

Вместо да се опитва да регистрира пристигналите, които отказват да имат контакт с датските власти, полицията ще им позволи да минат през Дания, обяви шефът на националната полиция.

Не можем да държим чужденци, които не търсят убежище", отбеляза той.

Датската полиция е изчислила, че около 3200 души са пристигнали от Германия от неделя насам.

Германия и Швеция са сред топ дестинациите за тези, които искат да попълнят молби за убежище, докато Дания в последните години въведе строги ограничения.

Движат се влакове между Фленсбург в Германия и Падборг в Южна Дания, както и между Фленсбург и датската столица Копенхаген.

В Падборг на около 150 души, които са отказали да бъдат регистрирани от датската полиция или да бъдат заведени в приемателни центрове, рано днес е било позволено да се качат на влак за Копенхаген.

На друга група от около 240 души, които отказали да напуснат два влака в пристанищния град Родби, им е било позволено да напуснат. Много от тях обявили, че искат да отидат до Швеция или Норвегия, където имали семейства или приятели, или пък изтъквали по-добри условия за търсещите убежище.