Корбан на 300 души раздаде Софийската духовна семинария на днешния ден, в който се отбелязва успението на св. Йоан Рилски Чудотворец - небесният покровител на средното училище.

Основател на българското монашество, св. Йоан неслучайно е избран за защитник на учениците в семинарията - Христовите отроци, на които предстои да са солта на земята, съобщават от пресслужбата на Семинарията.

За празничните богослужения в памет на събитието специален гост бе архимандрит Калист, протосингел на Сливенска митрополия.

В навечерието на празника в семинарския храм бе отслужена празнична вечерня с петохлебие. В съслужение с архимандрит Калист бяха ректорът на училището ставроф. ик. д-р Захарий Дечев и храмовите ефимерии - свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков.

Днес, в самия празничен ден, семинарските свещенослужители и сливенският гост отслужиха и тържествената света Литургия.

Традицията на този ден да се раздава корбан датира от повече от 10 години. Интересна подробност е, че корбанът винаги е постен, в памет на това, че най-известният български светец е бил отшелник и великопостник.

От PR отделът на Семинарията специално разясняват, защо корбан е с „о". Това именно е правилната транскрипция на еврейското qorbān, което означава „дар", „жертва", „принос", „приношение".