Темата „Косово" бе сред основните, засегнати по време на брифинга на гостуващия у нас шеф на Генералния щаб на сръбската армия Милое Милетич.

Милетич отбеляза, че България и Сърбия имат различни позиции по върпоса за Косово и заяви, че Сърбия не одобрява формирането на косовски сили за сигурност.
Не смятаме, че те са заплаха за страните от региона, че тези 2 500 души биха били заплаха, но това което най-вече не одобряваме е, че във формирането на косовските сили за сигурност е ангажиран KFOR, каза Милетич.

Той заяви, че според Сърбия KFOR би трябвало да остане неутрален и като такъв не би трябвало да се занимава с тази дейност.
„Нито косовските сили за сигурност, нито армията на Сърбия ще решат въпроса за Косово. Това трябва да решат хората на масата за преговори", добави Милетич.
„Това, което ние казваме е съседните страни да не признават едностранно провъзгласената независимост на Косово и да се подтикнат двете страни да започнат диалог", добави Милетич.

Стана ясно още, че до края на годината сръбската армия активно ще се включи в миротворческата мисия в Сомалия „Аталанта". Милетич каза, че до края на тази година Сърбия ще има 180 участници в миротворски мисии.
Той изказа благодарност на българската страна за сътрудничеството, което, по думите му, особено се е засилило в последните две години.

Началникът на отбраната на българската армия ген. Симеонов изтъкна от своя страна постигнатото в двустранното сътрудничество със Сърбия във военната област и съвместните участия с бойни стрелби на полигон Шабла и на полигон Ново село.
На предстоящото учение в Шабла освен Български Миг 29 ще летят и сръбски, отбеляза той.
В разговорите със сръбската делегация Симеонов е изразил уверения, че ще продължим да оказваме методическа помощ и съдействие на Сърбия в програма НАТО за мир, в която сръбската армия е включена.