Пакет от законодателни мерки за ограничаване правата на Комисията за защита на конкуренцията, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията за регулиране на съобщенията, за въвеждане за ясни законодателни критерии за техните правомощия ще внесе в парламента ДСБ.

Поводът за иницативата е темата за повишаване на цените на горивата и енергоносителите, като заради новите цени на ДКЕВР кризата се изостря.

Приетите решения са неоснователни, категорични са от ДСБ, а тъмносините са убедени, че държавните регулатори в България се обръщат в инструмент за защита на монополите.

Веселин Методиев каза, че целта на законодателните промени е да се постигне консенсус в парламента и затова ще бъдат проведени консултации с парламентарните групи за постигане на съгласие. Очакванията са в рамките на този месец да бъдат готови текстовете.

ДСБ категорично се противопоставя и на предложението на правителството за промяна в закона за концесиите, с която ще се узаконяват нарушенията. Ръководството на партията излезе с такава позиция по казуса "Пирин".

ДСБ одобрява действията на екоминистър Караджова да оповести нарушенията на концесионера на ски зона Банско, но няма да подкрепи узаконяване на тези нарушения чрез промяна в закона за концесиите, категорично заяви Методиев.

"В соца така узаконяваха незаконните строителства - с една глоба", коментира Методиев.