Днес е постъпило писмо от EPIC като финансов консултант с изключителни права, избран от консорциум между Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), други непосочени акционери и потенциални инвеститори. С това писмо се предлага сключване на договор за неразкриване на информация между EPIC, правителството и Българската народна банка, на основата на който EPIC да имат достъп до непублична информация за КТБ и да водят разговори с правителството и БНБ с цел изготвяне на план за преструктуриране на КТБ, който да отговаря на правилата и изискванията за държавна помощ в Европейския съюз, съобщават от пресцентъра на БНБ.

Писмото не съдържа конкретни параметри за финансови и правни ангажименти от подателя, но като важна част от процеса на търсене на решение от страна на акционерите и други потенциални инвеститори ще бъде разгледано внимателно от БНБ и в координация с правителството своевременно ще вземе отношение по направеното предложение.

Припомняме, че на 22 август 2014 година Българската народна банка изпрати писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) - „Бромак" АД и ФГДРСО с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

Както беше съобщено на 1 септември 2014 година, на 29 август 2014 година със свое писмо ФГДРСО заяви намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Заявено бе, че това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс") и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

До края на днешния работен ден не е постъпило никакво предложение от страна на мажоритарния собственик на капитала на банкова група КТБ Цветан Василев, се казва още в съобщението на БНБ.

Припомняме, по-рано днес служебният премиер проф. Георги Близнашки призова Цветан Василев да се върне в България и да съдейства на прокуратурата за изясняване на кризата около Корпоративна търговска банка.

Проф. Близнашки сигнализира за това, че ако нещата около КТБ отиват на зле, то последиците ще бъдат много сериозни икономически, финансови и не на последно място социални.

Целия проблем около КТБ служебният премиер се ангажира обаче да коментира по-подробно, след като в правителството и в Българската народна банка (БНБ) бъдат внесени конкретни планове за оздравяването на банката и то относно това какво държавно участие в решението на проблема се очаква.

По-отношение на вчерашната среща „на четири очи" при главния прокурор Сотир Цацаров отново за КТБ, министърът на финансите Румен Порожанов обясни, че това е била по-скоро информативна среща с цел обвинител номер 1 да се запознае с действията на БНБ по особения надзор в КТБ.

Адвокатът на Василев обяви, че Василев е готов да се върне в страната ни, ако обаче има уверението, че няма да бъде задържан.

Нямаме правото да издирваме Цветан Василев в Сърбия. Това напомня пресцентърът на Прокуратурата след множество медийни запитвания относно местоположението на банкера и родните правомощия по издирването му.

Прокуратурата подчерта, че екстрадицията му от съседката ни е изцяло в компетентността на сръбските правоохранителни органи.