Шоковото повишение на цената на природния газ на практика спира договарянето на по-високи заплати в редица отрасли като химия, металургия и транспорт.

Това заяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, цитиран от БНР.

Припомняме, че синдикатите и работодателите внесоха жалба във Върховния съд за спиране на решението на държавния регулатор за повишението на цената на газа.

Утре те ще внесат жалба и в Административния съд, този път срещу методиката, по която се определя тази цена, обясни Никифоров.

"На практика се получава, че една и съща е методика, по която ръководството на "Булгаргаз" определи 36,5% увеличение на цената на природния газ. По същата тази методика и същия този договор, който "Булгаргаз" чете, държавният регулатор взе решение за определяне на 28% увеличение цената на природния газ. След нашия натиск се определи 23,89%", обясни синдикалистът. 

По думите му няма основание на практика да се намесва ДКЕВР, тъй като България няма монопол на внасянето на природен газ.

Четири фирми внасят природен газ в България и "Булгаргаз" изкупува от други фирми, които внасят природен газ, посочи още Валентин Никифоров и допълни, че има посредник между държавата България и държавата Русия по този междудържавен договор. Ето тези неща искаме да бъдат разсекретени.

"И второ - ако има методика, както сега има срив на цената на суровия петрол и на другите - да има методика, която и да намалява цената - вие да сте чули за такова нещо в България?", попита още Никифоров.