Един баща разкри пред БНТ как е измъкнал от "Ислямска държава" сина си, вербуван да се бие на страната на джихадистите, както хиляди други младежи от Европа.

Утре в Антверпен продължава мегаделото срещу групировката "Sharia4Belgium", набирала младежи, сред които е и синът на бившия военен Димитри Бонтинк - Йеюн, който също ще застане пред съда.

Според разказа на католика Димитри, след любовно разочарование младият Йеюн се запознава с мароканка, която го привлича към исляма. Той приема тази религия, започва да носи специфичното облекло и да се отдалеча от семейството си. "На нас, като родители, това не ни хареса. Ние не сме отгледали сина си, за да се превърне в това", каза Димитри.

Той започва битката да си върне сина, но по онова време групировката е легитимна, синът му навършва пълнолетие и властите не могат да му помогнат.

През февруари миналата година Йеюн тръгва с приятели на ваканция в Холандия, без да има международен паспорт. Разказва по Скайп, че е в Кайро, за да се запише в ислямски университет и контактът с него прекъсва. Дни по-късно бащата вижда видео от сирийския град град Алепо, на което са снимани приятели на сина му от Антверпен и решава сам да тръгне да го търси, без да познава никого и да знае арабски.

В Сирия се запознава със сирийци, турци и кюрди, които му помагат и накрая стига и до лидери на "Ислямска държава". Той е арестуван, бит и в устата му е опиран пистолет, тъй като джихадистите били убедени, че е агент на ЦРУ. "Обяснявах и обяснявах, че съм баща, който търси детето си. Накрая повярваха и ме освободиха", разказва той.

Йеюн е върнат в родината си, а баща му е убеден, че програми за дерадикализация, а не затвор ще решат този огромен проблем.