Програмата за развитие на въоръжените сили на България до 2020-та година е реалистична, а не пожелателна. Това увери народните представители министърът на отбраната Николай Ненчев.

В последният работен ден за парламента преди изборите военният министър дойде на заседание на парламентарната комисия по отбрана, за да чуе мнението на парламентарните групи за Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на България 2020, както и определянето на числеността на въоръжените сили на страната ни.

Тази програма сме я дискутирали подробно през април, правих и консултации с всички парламентарни групи, с изключение на „Атака", и получих тяхното одобрение. Програмата бе дискутирана в различни формати и в 19 различни града на страната", припомни министър Ненчев и посочи, че получената оценка от всички тези дискусии е положителна. „Това е стратегически по важност документ", уверено заяви министърът на отбраната.

Той се похвали, че програмата е разработена спешно заради изтеклия през 2014-та година план за развитие на въоръжените ни сили. Основната задача на тази програма е да продължи изграждането на отбранителните способности на въоръжените ни сили до 2020-та година, стана ясно още от думите на министър Ненчев.

„Програмата е реалистична, а не пожелателна",  увери още веднъж той. В нейна защита министърът изтъкна, че с предложената програма се цели и промяна на мнението, че българските въоръжени сили са в упадък.

Има и недостатъци в програмата", отбеляза обаче от своя страна председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов. Той препоръча на министъра заложената препратка в бъдещото за развитието на въоръжените сили на страната ни да е по-смела. „Трябва да изясним ясно - ще модернизираме ли българската армия?", отсече ген. Михов и посочи, че ние трябва да говорим вече за превъоръжаване на българската армия.

До гласуване на програмата в парламентарната военна комисия така и не се стигна, тъй като депутатите решиха да си дадат още време за дебати по нея, но те да са след изборите.