Отстраняване на главния прокурор Сотир Цацаров от случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) и поемането му от спецпрокуратурата, поискаха от Реформаторския блок.

Те настояват и за разследване на действията на обвинител номер 1.

Българската прокуратура в лицето на главния прокурор се е компрометирала като защитник на обществения интерес в процеса на разследването на казуса с КТБ", заяви на пресконференция във Варна Радан Кънев, който е и водач на листата на реформаторите в морската ни столица.

Пред симпатизанти на десните Кънев обърна поглед към проблема с КТБ, като отсече, че там се преплитат партийни интереси и зависимости в прокуратурата. Случаят с КТБ, според реформаторите, трябва да бъде поет от специализираната прокуратура.

От Реформаторския блок категорично настояват за незабавно връщане на депозитите на всички малки и средни вложители с пари до 196 000 лева, колкото е и държавната банкова гаранция. Десните предупредиха, че ако тези пари не бъдат върнати на хората, то Европа ще заведе наказателен иск срещу страната ни.

Макар и да искат възстановяване на парите, реформаторите са твърдо против необходимите средства да бъдат взети от държавната хазна. Реформаторският блок намери отговор и на въпроса - Защо Българската народна банка (БНБ) е удължила специалния надзор над КТБ с още два месеца, а именно, че така се прикрива информация и се чака казусът да отшуми.

Ако има задкулисие, ако има разкази за бъдещи парламентарни договорки, то евентуална коалиция или сговор между ГЕРБ и ДПС може да бъде „коалиция КТБ" за прикриване на всичко, което се е случило около тази банка, която е поддържана под похлупак, имунизирана от проверки, от пазарни механизми, за да може да обслужва задкулисието на властта", засегна темата и Петър Москов.