След 6-часово заседание Софийският апелативен съд остави без промяна мерките за неотклонение на обвиняемите за длъжностно присвояване в особено големи размери от КТБ.

Припомняме, гледането на мерките се забави заради постъпили допълнителни материали в 6 тома от Софийска градска прокуратура (СГП) по делото "КТБ". Адвокатите им се запознаха с материалите и едва след това заседанието започна.

Главната касиерка на КТБ Маргарита Петрова и заместник-главната счетоводителка Борислава Тренева-Кичукова остават с „постоянен арест".

Главният счетоводител на КТБ Мария Димова остава под „домашен арест" поради здравословното си състояние.

Според съдебния състав е налице обосновано предположение, че обвиняемите са присвоили близо 206 млн. лв. Макар да имат постоянни адреси, съдът прие, че е възможно, ако мярката им бъде изменена в по-лека, те да извършат ново престъпление.

Тези три жени са жертва на една титанична борба между колоси, родени от абсурдността на българския преход, което даде възможност за 25 години на няколко пъти определени икономически формирования да преграбят държавата и да започнат да свирят през държавната администрация като на пиано", заяви по-рано пред журналисти адв. Татяна Дончева, защитник на Маргарита Петрова.

По думите й, в тази борба не могат да бъдат разделени „военнопромишленият комплекс, огромен финансов ресурс, БТК, всякакви видове придобивки и приватизации, офшорки и т.н".

Тя обърна внимание на факта, че обвинението не включва Цветан Василев по никакъв начин. Той е „прост диспозитив" за присвояване, като се твърди, че четиримата обвиняеми са присвоили парите.

В мотивите на СГС от миналия път Цветан Василев е третиран като съучастник, без това да е в съдържанието на обвинението и без прокуратурата да го твърди. По думите й обаче не е описан начинът, по който се е случило, нито „на кой каква му е файдата" от това.

Дончева изтъкна и друг аргумент, с който оборва тезата, че обвинените са източили въпросните пари от КТБ. Тя изчисли, че ако в продължение на две години и половина, във всеки от 660-те работни дни обвиняемите са присвоявали физически парите, те би трябвало да вземат по 310 660 лв. всеки ден.

Адвокатката наблегна на контрола в банките, като подчерта, че в някои от тях служителите нямат право дори да държат пари в дамските си чанти. „Има банки, в които има правила и сутрин служителят записва колко пари има в чантата", заяви тя.

Ако някой някога не е проверил, може ли това да се е случвало 660 дни, попита адвокат Дончева.

Прокурорът Иван Гешев определи като „прецизен" анализа на СГС и САС. По думите му, това е довело до законосъобразно и справедливо решение.

По отношение на банкера Цветан Василев прокурорът напомни, че единствено обвинението може да прецени дали и кога Цветан Василев да бъде привлечен като обвиняем. Той наблегна на казаното от финансовия министър - дали КТБ е банка или пирамида. „Ако е пирамида, кой е фараонът?", запита Гешов, допълвайки, че отговорът се дължи не само от съдебната власт, а и от много други органи.

Междувременно друга интересна подробност стана известна на днешното заседание. При обиск на офиса на Георги Христов, член на УС на КТБ, е открита бележка на лист във формат А4, на която той си напомнил „Квесторите да не намерят кредитните досиета!".

Припомняме, че при представянето на резултатите от одита на КТБ гуверньорът на БНБ Иван Искров разкри, че скандално липсват кредитни досиета за 3.4 милиарда лева. В петък БНР съобщи, позовавайки се на свои източници в прокуратурата, че досиетата не липсват, а просто са попълвани неправилно. Официално обаче потвърждение за това няма.

Представена бе и счетоводна експертиза, обхващаща периода 16-20 юни. Пред САС адвокатите на обвиняемите се обединиха около становището, че липсват основания за обосновано предположение, че подзащитните им са извършили престъплението.

Прокуратурата днес представи съчинение, наречено експертиза", коментира адв. Дончева с аргумента, че няма установена физическа липса на пари. Тя допълни, че физическата липса на пари се установява с проследяване на получаването и изписването на парите. По думите на Дончева, последната проверка на КТБ от БНБ е осъществена през декември 2013 г.

Адвокатът на Мария Димова - Николай Рангелов, също потвърди, че при ревизиите на БНБ няма установени липси в КТБ. По думите му, няма доказателства, че показанията на двамата основни свидетели по делото Бисер Лазов и Теодора Танева да са възприети безпристрастно от СГС.

Въпреки това, съдът прие експертизата на вещите лица, сочеща, че към 20 юни има установена липса от КТБ в размер на близо 206 млн. САС прие, че поставяйки подписите си под становището, експертите носят своята отговорност.