Протестите в Турция открито се поддържат от някои групи, които притежават капитали, лобисти, както и представители на медийни корпорации.

Това заяви премиерът на Турция Реджеп Ердоган в турския парламент, съобщи ИТАР-ТАСС.

Под прикритието на парка „Гези" се води голяма игра. Те искат да нанесат големи щети на турската икономика. Необходимо е да се сложи край на тези действия, които се прикриват от младежи. Ние внимателно изучаваме ситуацията, анализираме я постоянно и обръщаме внимание не толкова на избори, а на настроенията на обществото, на мненията на тези, които не гласуваха за нас", каза Ердоган.

Той подчерта, че няма да покаже повече никаква толерантност към протестиращите.

Към днешна дата са загинали четирима души - трима участници в протестите и полицай. Повече от 600 полицаи са ранени, както и много граждани. Вие виждате в какво състояние се намират автобусните спирки, билбордовете, подлезите. Това загриженост ли е за околната среда", каза той и подчерта, че не става въпрос за защита на дървета.

Ердоган също изрази недоволство от продължаващите акции в парка „Гези", където има разпънати палатки на протестиращи.

Парк „Гези" - това не е окупационна зона", подчерта той.

Премиерът припомни, че протестиращите са възмутени от инициативите на властите, които според тях ограничавали свободата на гражданите.

Никой не се е опитвал и няма да се опита да повлияе на начина на живот на гражданите. Нашата политика винаги се е основавала на това, че се вземат предвид мненията и интересите на всички 100% от населението, а не само на гласувалите за нас 50%", каза той.

Ердоган също бе категоричен, че властите няма да се откажат от плановете за реорганизация и реконструкция на площада Таксим.

Припомняме, по-рано днес турската полиция се разположи на площад Таксим в Истанбул, който стана арена на антиправителствени демонстрации в продължение на близо две седмици.