След като за пореден път бе оставен в ареста - на излизане от съдебната зала, Алексей Петров заяви: „Свидетелите нямат страхове от мен. Политиците имат."

Според съда има обосновано предположение, че именно той е извършил престъпленията, за които е обвинен и са събрани достатъчно доказателства. Това според съдия Костадинка Костадинова се потвърждава от свидетелските показания по делото.

Съдът прецени, че няма опасност Алексей Петров да се укрие, ако мярката му за неотклонение бъде променена в по-лека, но все още остава опасността той да извърши ново престъпление.

Освен това съдът е отхвърлил искане на защитата да бъде изготвена нова съдебномедицинска експертиза за здравословното състояние на обвиняемия. Съдът е разгледал справка от лекарска комисия, която е достатъчно актуална, и затова не е назначена нова експертиза.

В лекарската справка се посочва конкретно заболяване на Алексей Петров, както и че трябва да бъде опериран. Съдия Костадинова изтъкна, че отказването на нова експертиза не означава отказ за лечение. Според съда това може да се извърши и без да му бъде променена мярката за неотклонение.

Минути преди съдът да се произнесе прокурор Костов заяви пред журналисти, че обвиненията на Алексей Петров, които са първоначално предявени по т.нар. дело „Октопод" не са прекратени.

Няма постановления за прекратяване - частично или изцяло", уточни наблюдаващият прокурор. По думите му това е единственият правен механизъм те да отпаднат.

„Обвиненията, които фигурират по основното дело за организирана престъпна група, която извършва пране на пари, данъчни и финансови престъпления и рекети, остават", заяви Костов.

По думите му разделянето на материалите е направено заради доказателствата, които прокуратурата е събрала и които сочат, че съществува подгрупа, която се занимава специализирано с престъпления против личността и собствеността.

Защитата на Петров обаче твърди, че прокуратурата изрично е записала, че той няма никакво отношение към т.нар. „Октопод". Тя остава с петимата души в друго дело и има писмено становище, че той не е обвиняем по това дело и няма отношение към него, заяви адвокат Лулчева в кулоарите на съда.

Решението на СГС може да бъде обжалвано пред САС на 16 септември.