Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров, както и на неговия сподвижник Десислав Чуколов.

Главният прокурор внесе официално в Народното събрание искания за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народните представители Волен Сидеров и Десислав Чуколов, информират от прокуратурата.

Исканията са във връзка с разследване на Софийска градска прокуратура на хулиганска проява в столицата от петък, 9 октомври.

"Атака" ще сезира ВСС за основания за разследване на Сотир Цацаров по чл.308 от НК и събира подписи за свалянето му. Още...

Припомняме, след излизане на запис, на който Волен Сидеров беснее в столично магазинче, се разрази скандал, в който прокуратурата се задейства. Проявата на Сидеров съвпада по време с делото срещу него за също хулиганско поведение на летище "Варна", като днес лично Волен Сидеров поиска среща с главния прокурор и се закани да иска той неговия имунитет. Явно тази закана не е притеснила по никакъв начин Сотир Цацаров.

В съобщението на прокуратурата се посочва, че доказателствата по делото сочат, че"Сидеров и Чуколов в съизвършителство по между си са извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото".

Има доказателства, че част от действията на Сидеров и Чуколов са били съпротива срещу орган на властта - полицаи при СДВР, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Според прокуратурата деянието на двамата народни представители се отличава по своето съдържание "с изключителен цинизъм и дързост".

Освен това разследването до този момент е установило, че Волен Сидеров и Десислав Чуколов поотделно са причинили леки телесни повреди на двама полицейски органи при изпълнение на службата им.

Волен Сидеров и Десислав Чуколов като депутати от ПП „Атака" ползват имунитет срещу наказателно преследване, който може да бъде свален от Народното събрание. Практиката до този момент е народните представители сами да искат сваляне на имунитета им.