САЩ почита паметта на жертвите от атентата в Бостън, извършен преди една година по време на маратона. Американският вицепрезидент Джо Байдън и губернаторът на Масачузетс Девал Патрик ще присъстват на церемонията, която ще се проведе в памет на загиналите, съобщава BBC. На мястото на атаката в 14.30 часа местно време ще бъде издигнато националното знаме и ще бъде запазена минута мълчание.

В днешните церемонни ще се включат членове на семействата на жертвите, представители на службите за спешна помощ, на правителството, както и граждански организации.

На 15 април 2013 г. трима души загинаха, а 264 души бяха ранени след като две бомби избухнаха близо до финала на маратона. За извършители на тези атентати се считат братя Царнаеви - 26-годишният Тамерлан и 20-годишният Джохар.

Припомняме, Тамерлан Царнаев загина при престрелка с полицията на 19 април, четири дни след взривовете. Срещу Джохар Царнаев са повдигнати 30 обвинения, по 17 от които той може да получи смъртна присъда. Самият Царнаев не признава вината си.

Тази година маратонът трябва да се състои на 21 април. Полицейското присъствие ще бъде изключително засилено.