АЕЦ "Фукушима 1" повече няма да се използва, съобщава БиБиСи.

Информацията за прекратяване използването на централата бе потвърдена и генералния секретар на правителството на Япония Юкио Едано.

Решението е взето след няколкото последователни инцидента през миналата седмица, в резултат на което в атмосферата имаше незначително освобождаване на радиация.

За първи път правителството официално се произнася за съдбата на централата. Закриването на централата е неизбежно, тъй като морската вода, която аварийните екипи използват за охлаждането на реакторите, има разяждащо действие и е направила ключови части от комплекса неизползваеми.

В момента налягането на третия реактор в авариралата централа в префектура Фукушима се стабилизира.

Пожарникари и военни продължават работата по охлаждането на авариралите трети и четвърти реактор на централата, за да не допуснат ново изпускане на радиация.

Ройтерс съобщава, че аварийните екипи са възстановили електрозахранването на Втори реактор на централата. Сега операторът на централата ТЕПКО иска да възстанови работата на контролната зала, осветлението и охлаждащата система и на Първи реактор, който е свързан с Втори реактор с кабел.

По-рано днес правителството съобщи, че са открити радиоактивна прах и частици в областта на Токио. Опасност за здравето на хората няма.

Според официалните данни след опустошителното земетресение и последвалото го цунами са загинали над 8 хиляди души. Властите в страната правят всичко възможно, за да овладеят ситуацията в страната. Вчера в префектура Фукушима беше забранена продажбата на храни, тъй като радиоактивни следи бяха открити в млякото и спанака.