От Българския червен кръст изпратиха жалба до Търговищкия окръжен съд срещу неговото решение от април тази година, с което се регистрира Сдружение с нестопанска цел "Български Червен полумесец" с председател Юзеир Юзеиров.

В нито една от 186-те страни, на чиято територия осъществяват своята дейност официално признати дружества-членове на Международната федерация, няма прецедент официалните държавни власти да регистрират две организации на Червения кръст/Червения полумесец

От БЧК са категорични, че това е в нарушение на Женевските конвенции от 12.08.1949 г. и техните Допълнителни протоколи от 08.06.1977 г. и на Закона за Българския Червен кръст.

Съгласно тях, в която и да е държава, на чиято територия функционира автономна организация - член на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, може да съществува само една национална структура с емблема "червен кръст" или "червен полумесец".

150 години след възникването на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, в нито една от 186-те страни, на чиято територия осъществяват своята дейност официално признати дружества-членове на Международната федерация, няма прецедент официалните държавни власти да регистрират две организации на Червения кръст/Червения полумесец.
Очевидно е, че Търговищкият окръжен съд е бил подведен в конкретния случай, коментират от БЧК.

Узурпирайки емблемата "червен полумесец" и използвайки я в нарушение на българското и международното законодателство, така нареченото Сдружение "Български Червен полумесец" раздава помощи в райони със смесено население.
Този прецедент би могъл да предизвика изключително неблагоприятен международен отзвук, категорични са от БЧК.