Шефът на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова поиска отстраняването и освобождаването от длъжност на ръководителя на Специализираната прокуратура Светлозар Костов.

Докладът е изпратен до главния прокурор и искането на АСП е внесено във Висшия съдебен съвет, съобщават от прокуратурата.

Поводът за искането за отстраняване на Костов е негово постановление от 17 юли 2015 г., с което той е отложил изпълнение на наказанието „лишаване от свобода" на осъдения Росен Петров-Животното.  Присъдата на Петров е ефективна и следва да се изтърпи при общ режим.

Извършена проверка в прокуратурата по искане на Даниела Попова е установила допуснати сериозни нарушения от страна на Светлозар Костов по отношение на изпълнение на наказанието на Росен Петров.

Припомняме, лично главният прокурор Цацаров се намеси, след което Животното беше вкаран моментално в Централния софийски затвор за излежаване на две присъди - наркоразпространение и прегазване на човек след употреба на алкохол.

Петров бе на свобода, след като прокурор Костов е уважил молбата на адвоката му за болничен, тъй като му предстояла операция.