Новият турски премиер Ахмет Давутоглу обеща да търси с нова сила мирно споразумение с кюрдските бунтовници, съобщава „Франс прес".

Давутоглу потвърди амбициозните цели да вкара Турция в топ 10 на глобалните икономики и член на ЕС до 2023 година, докато представяше програмата на новото правителство.

Но той подчерта, че приоритет ще бъде постигане на мир с Кюрдската работническа партия, която иска автономия за кюрдите в югоизточната част на Турция.

Ще продължим мирния процес с решимост, която ще промени съдбата на страната, каза той пред парламента и добави, че ще продължат усилията за вътрешна консолидация.

Ще действаме по по-решителен начин и ще съборим стените между нашата нация и държава", подчерта Давутоглу.

Няма да бъдем страна, чиито дневен ред е определян от други държави. Турция...ще продължи да носи стабилност на света като бъде част от решението на регионално и глобално ниво. Ще се стремим към активна външна политика", заяви още бившият външен министър на страната.

Той поясни, че Турция се цели към членство в ЕС през 2023 година, когато се навършват 100 години от създаването на модерна Турция от Мустафа Кемал Ататюрк.

Турция още ще работи да влезе в топ 10 на глобалните икономики до 2023 година, докато нов амбициозен канал през Босфора „ще бъде един от най-важните проекти на нова Турция", категоричен е Давутоглу.

„Нашата цел е да създадем по-силна, богата, уважавана и демократична Турция и да бъде пример за света с икономическите, научни, технологични, социални и културни политики", добави новият премиер.