Делегация от петима представители на Африканския съюз пристигна в бастиона на либийската опозиция Бенгази, където ще се водят преговори за прекратяване на насилието в страната, съобщи „ал-Джазира". Бунтовниците посрещнаха посредниците със скептицизъм, подчертавайки, че ще прекратят огъня само ако войските на Муамар Кадафи напуснат градовете и бъдат разрешени мирните демонстрации.

Делегацията на Африканския съюз се срещна вчера с Кадафи, който съобщи, че е принципно е приел предложенията им. Не стана ясно, обаче, дали се е съгласил и да подаде оставка - едно от ключовите искания на опозицията.

Трябва да бъде разрешено на хората да излязат на улиците, а войниците трябва да се върнат в казармите. Ако хората са свободни да протестират в Триполи, режимът ще падне буквално за миг", коментира говорителят на Преходния национален съвет Шамсидин Абдулмола. Той поиска и освобождаването на стотиците хора, изчезнали от началото на размириците на 14 февруари. Смята се, че те са арестувани от силите за сигурност.

Южноафриканският президент Джейкъб Зума съобщи, че Кадафи се е съгласил на спиране на огъня. Според бунтовниците, обаче, не е твърде ясно дали полковникът наистина ще спазва примирието.

Светът вече е виждал как прекратяваме огъня и след 15 минути Кадафи вече стреля отново", коментира Абдулмола. Междувременно, поне петима души загинаха, след като лоялистите откриха огън по град Мисурата.

Опозицията е склонна да преговаря с някои от лидерите на режима в Либия, но само ако Муамар Кадафи и синовете му напуснат страната.