Вицепремиерът на Израел Хаим Рамон е дал да се разбере, че по време на близкоизточната конференция, който ще се състои през ноември в САЩ, има готовност да бъде обсъждан статута на Йерусалим.

"Тези, които считат, че страните ще обсъждат само въпроса за структурата на бъдещата Палестинска държава, се заблуждават." Тези думи на Хаим Рамон, цитирани от ВВС, са разпространени от израелските агенции. „Израел е заинтересован от признаване на всички еврейски райони на Йерусалим, а също и от предаване под палестински контрол на арабските райони", отбелязва също вицепремиерът.

Израел анексира източната част на Йерусалим през 1967 година. Към момента там живеят около 240 хиляди палестинци.

Съгласно конституцията на държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. До този момент Израел отказваше всякакъв коментар по статута на Свещения град. Повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив и техните посолства са в този град. Палестинските автономни власти претендират Източен (Арабски) Йерусалим да стане тяхна столица.

От 1920 година до 1947 година е административен център на Палестина (под британски мандат). По решението на ООН през 1947 година е отделен като самостоятелна административна единица. След Арабско-израелската война (1949 - 1949 г) градът е разделен между Израел и Йордания.

Хаим Рамон обяснява обаче, че Израел няма намерение да предава под палестински контрол местата в Йерусалим, където се намират много светини, както и на съседни с тях райони. Той се е обявил в поддържа на статут на „специален суверинитет" на Светия град.

Партията „Кадима", член на която е Хаим Рамон, както и министър-председателят Ехуд Олмерт, защитава тезата за едностранна демаркационна граница с палестинците.
Не са обаче рядкост и критиките от страна на съпартийци, които смятат, че Йерусалим трябва да остане изцяло под израелски контрол.