Реформаторският блок също зае позиция по отношение на износа на необработена дървесина. Оказа се, че докато ГЕРБ са писали предложение за въвеждане на 3-месечен мораториум за износа на необработена дървесина, коалиционният им партньор също е обърнал поглед в тази посока. От РБ настояват за постоянна забрана за износа на необработена дървесина, но само към трети страни извън Европейския съюз.

Припомняме, че на брифинг тази сутрин герберите предложиха мораториум върху износа на необработена дървесина за три месеца, като включиха дори и европейските страни. „Ние предлагаме това решение да е трайно, поне докато не видим ефекта от мерките срещу незаконната сеч у нас", обясни пред журналисти народният представител от РБ Димитър Делчев. Той определи предложения мораториум на ГЕРБ като временно решение, чието време обаче не е достатъчно.

От Реформаторския блок биха подкрепили идеята на управляващата партия, но са на мнение, че е по-подходящо герберите да подкрепят тяхното предложение, стана ясно още от думите на Делчев. Той обърна внимание и на това, че в България няма ефективен контрол върху незаконната сеч, а решението на проблема го няма от 10-15 години.

Разходете се из Самоков, Рила и ще видите големи петна от изсечени дървета", отбеляза още реформаторът. По думите му, предложението на РБ за въвеждане на постоянен мораториум върху износа на необработена дървесина е опит българското национално богатство да не се продава в Европа за жълти стотинки.