Заради съкращаване на търсенето и свиването на пазарите компанията „Нокиа" закрива завода си край румънския град Клуж, съобщават чужди медии.

Румънското правителство излезе с изявление в тази връзка, че не може да предотврати закриването на завода, който се считаше символ на чуждестранните инвестиции в северната ни съседка.

Годишният оборот на завода в Румъния е 1,7 млрд. евро и представлява 70% от продукцията на страната в сферата на IT-сектора. Той е вторият по значимост износител след автомобилния завод "Дачия", който е инвестиция на компанията „Рено".

Решението на корпорацията е да се затвори предприятието от началото на следващата година, като производството ще се пренесе в Китай и Индия, или евентуално в Молдова, според румънския министър на комуникациите.

Според бившия румънски премиер Търичану, който подписа договора през 2007 година, "Нокиа" се задължава да инвестира 60 милиона евро, а държавата да участва с терени и инфраструктурни разходи за 40 милиона евро. Предвиждали са се и 15 хиляди работни места. Заводът е тържествено открит през 2008 г. като символ на чуждестранния инвеститорски интерес. В него сега работят около 2000 души.