Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в сомалийската столица Могадишу е при засилени мерки за сигурност, съобщава „Ройтерс". Това е втората му визита в рамките на четири години, за да обещае бъдещи инвестиции в страната, която се опитва да се възстанови след две десетилетия на конфликти. Турският президент е придружаван от съпругата си.

През 2011 г. Ердоган стана първият лидер на държава извън Африка, който посети Сомалия след близо 20 години, посети различни проекти, за които страната се е  възползвала от турските инвестиции, включително нов терминал на летището и рехабилитирано пристанище.

Турция е с основни заслуги за усилията за предоставяне на хуманитарна помощ в разгара на глада през 2011 година. Анкара продължава да строи болници и да изпраща помощ в страната.

В изявление, приветстващо визитата, президентът на Сомалия Хасан Шейх Махмуд заяви, че помощта на Турция е била „сила на природата" за Сомалия.

Турция не чакаше стабилност преди да инвестира. Вместо това, инвестира, за да се реализираме", каза Махмуд.

Могадишу от миналата седмица е в очакване на посещението на Ердоган, което беше отложено докато турският президент отиде до Саудитска Арабия, за да поднесе съболезнованията си за смъртта на крал Абдула.

Припомняме, в четвъртък кола бомба избухна пред входа на хотел в Могадишу, където се провеждала среща на турска делегация. Двама охранители загинаха при нападението.

Сомалийската ислямистка група „Ал Шебаб" пое отговорност за атаката, но не спомена нищо за делегатите или Ердоган.