В Министерството на образованието и науката (МОН) е изработен проект за най-радикалната реформа в системата на образованието от горе до долу, може би от първия Закон за народното просвещение до сега.
С това уверение просветният министър Тодор Танев откри пресконференция на тема "Образование за бъдещето".

Той подчерта, че има нужда не само МОН, но и заинтересованите общности да говорят по тази толкова важна тема. От 1892 г. до днес законът, с всичките си промени, предполага система на училищно и висше образование, а науката е някъде встрани, отчете той.

Професионалното образование било като "извънкласно мероприятие", защото най-важни били безкрайните нормативи по химия, физика и т.н.

Като слабост на сега действащия закон Танев посочи и липсата на връзка с пазара на труда. "Няма продължаващо обучение, има мъки във всяко едно направление", продължи да "хвали" нормативната база просветният министър.

Той е амбициран в най-скоро време да депозира 4-степенната система на образование в НС, каквото и да коства това на екипа му. "Никой не докосва системата училищно-висше образование, но от другата страна трябва да има професионално обучение под формата на интегрални колежи", убеден е министър Танев.

Най-отгоре над висшето образование трябва да бъдат клъстърите, които по думите му са връзката на науката, висшето и бизнеса. Така ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ще може да изпълни функциите си за професионално обучение, за връзка с пазара на труда и с науката. "Задържим ли старата система, това ще бъдат пари, налeти в пясък", предупреди Танев.

За президента образованието е не само бъдещето на държавата, а и една от основните инвестиции, увери от своя страна Румяна Коларова, секретар по образование, наука и гражданско общество на държавния глава. Това е инвестиция не само на усилие, а и на огромни средства. Основната теза на Плевнелиев е, че реформите се правят не от горе, не чрез големи планове, а чрез малки и последователни стъпки, стана ясно от думите на Коларова.

Тази година е решаваща не само заради закона за училищното образование, който се обсъжда в парламента. "Тя ще бъде първата година, в която ще използваме ресурсите, ще действаме съобразно приоритетите на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", посочи Коларова.

До края на месеца Плевнелиев ще организира съвет, посветен на качеството на образованието и пазара на труда.