42-годишният миньор Боян Димитров е починал на работното си място в рудник „Ерма река" в община Златоград, съобщават от полицията в Смолян, цитирани от Дарик. Сигналът за инцидента е получен около 21:30 часа в сряда.

Работникът е бил в транспортна клетка във вертикална шахта. Тялото на починалия е транспортирано в МБАЛ - Смолян, където е извършена аутопсия.

По-късно "24 часа" съобщи, че загиналият е помпиер и по време на инцидента слизал на работното си място с транспортната клетка. Той не подал сигнал "Стоп", че е стигнал долу и подемчикът, след като известно време викал да се обади, върнал бавно клетката нагоре и видял, че е празна.

Предплога се, че Димитров е подал главата си извън обсега на клетката и я е ударил в крепежа на самата шахта, обясниха от Инспекцията по труда в Смолян. Мъжът, чийто череп е смазан, е бил сам в клетката. Предполага се, че е загинал на място от удара, след което тялото му е полетяло и е паднало във водата под шахтата на хоризонт 300.

Загиналият миньор е семеен, има две деца близнаци в първи клас.

Образувано е досъдебно производство по случая.

В същия рудник 12 часа по-късно е пострадал друг миньор. В участък "Андроу" при товаро-разтоварителна дейност скален къс затиснал левия крак на 40-годишния багерист Здравко Севриев работник. Пострадалият мъж е с фрактура на лявото бедро и е настанен за лечение в смолянската болница.

В селото предполагат, че инцидентът е заради претоварена с материал машина. Камъкът е счупил кост на единия крак на багериста, но няма опасност за живота му.

Причините за злополуките се изясняват.