Лидерът на БСП Сергей Станишев си тръгна леко разтревожен след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС).

Пред медиите той обясни, че в името на консенсуса и излизането на единна държавна позиция ще спести някои негови оценки за това как се стигнало до безпрецедентния терористичен атентат.

„Това е пробив за системата за национална сигурност. По-тревожното е, че не чух достатъчно убедителен анализ за причините", заяви лидерът на БСП и добави, че оттук нататък ще настояват правителството да представи пред парламента план за действие в подобни ситуации.
„Идеята да се премълчат и спестят редица анализи, за да излязат нещата по-добре днес, могат да им се върнат като бумеранг утре", коментира още Станишев.

По отношение на третата точка от дневния ред на заседанието - Механизма за сътрудничество и оценка, соцлидерът поясни, че правителството и опозицията са дали коренно противоположни оценки затова какво ни казва Европейската комисия.
По думите му това правителство няма нито политическия, нито експертния, нито моралния капацитет да приключи този механизъм.

Станишев изтъкна, че най-лоша е констатацията, че има цялостно впечатление за неспособност да се спазва разделението на властите в страната. „Такава политическа оценка България до този момент не е получавала", категоричен бе лидерът на БСП.

Друг представител на опозицията - Лютви Местан, не се ангажира с оценка за полезността на днешната среща, която по думите му е била абсолютна задължителна след случилото се на 18. юли.

Той отказа да коментира в конкретика докладите на специализираните служби. По думите му като задачи пред Министерския съвет стоят въпросите, свързани с това в каква степен да се реформират спецслужбите в България; как и дали да се промени нещо във взаимодействието между тях.

Местан обясни, че е поставил въпроса за това, че трябва да се стори необходимото да се предотврати рискът от възможна негативна вътрешна рефлексия - на явно външния терористичен акт.

„Никой, нито държавен орган, нито политическа сила няма право чрез неоснователно приоритизиране на една от хипотезите да предизвика вътрешно напрежение в страната, защото не познаваме страна, която да е осигурила своята национална сигурност, без да е гарантирала своите вътрешни баланси", заключи зам.-председателят на ДПС, явно намеквайки за някои обвинения към мюсюлманската общност у нас.