По повод нашумелия въпрос за оттегляне на членове на България на гражданите от град Пловдив, Меглена Кунева коментира, по време на пресконференция, че за момента не е получила нито едно заявление за напускане на партията.

Стана ясно, че от началото на 2013г. от област Пловдив едва 9 човека са напуснали партията, като в момента има постъпили 150 нови заявления за членство.
„Много хора от областта ни се обадиха възмутени, че някой говори от тяхно име и се опитва косвено да го отлъчи от нас", посочи Кунева.

Тя изрази задоволството си, че това се е случило преди изборите, а не след тях и заяви, че някои хора намират проблемите в една партия, едва когато не се видят начело на листите й.

Меморандум за сътрудничество между „България на гражданите" и Български лекарски съюз подписа Меглена Кунева в централата на партията.
Кунева заяви, че в лицето на БЛС вижда възможност да осъществи част от целите на предизборната си програма.

Кунева пое ангажимент, ако състави новото правителство, да даде възможността на Лекарския съюз да промени начина на специализация на българските лекари.
Стана ясно, че от „България на гражданите" се обявяват в подкрепа на идеята за въвеждането на електронната здравна карта и смятат, че тя може да влезе в приложение в рамките на 6 месеца.

Според Кунева всички пациентски организации намират повече разбирателство с БЛС, отколкото с институциите и това трябва да се използва максимално.

Меморандумът съдържа 21 точки, представящи основните виждания на двете организации за развитие на здравния сектор.

Раздържавяването на Здравната каса е един от основните акценти в документа.

Кунева се ангажира с идеята да се създаде секторна програма за развитие на здравеопазване за периода 2014-2020 година.
Според нея, ако този проект се осъществи, контролът над стратегията ще бъде в ръцете на специализираните лекарски организации, а не на Министерството на здравеопазването.

Стана ясно, че подобно споразумение от страна на БЛС е подписано наскоро и с ДСБ.
Председателят на съюза изрази надеждата си всички партии да приемат подобно споразумение, за да може поне в един важен сектор да има консенсус, който да осигури прогрес в областта.

„България на гражданите" и Лекарският съюз се обединиха около твърдението, че когато става въпрос за здравето на народа няма място за политически спекулации.