Премиерът в оставка Сергей Станишев даде старт на дебатите в НС за новия кабинет. ГЕРБ е политическата сила, която убедително спечели доверието на българските граждани, изтъкна той.

По думите му положително е, че толкова бързо е сформирано правителството. В условията на световна икономическа криза страната се нуждае от стабилно управление, заяви Станишев.

Той похвали Борисов, че лично поема отговорността за управлението. Очевидно е, че днес правителството ще бъде избрано, каза Сергей Станишев. Той изтъкна, че БСП ще бъде алтернативна и обективна опозиция.

Коалиция за България ще гласува против състава на новия кабинет, заяви Станишев. Той уточни, че това няма да е напук или защото са деструктивна опозиция. Причината са различните икономически и социални ангажименти на червените.

Проличава достатъчно ясно десният характер на управляващото мнозинство, допълни Станишев.

За КБ е тревожно, че за първи път в управляващото мнозинство ще е партия АТАКА, посочи той. По думите му това притеснение съществува и в ЕС.
Едва днес успяхме да чуем от г-н Борисов основните приоритети на правителството, заяви още лидерът на БСП.

Станишев не може да си обясни и какви са програмните приоритети на кабинета "Борисов". Какви са принципите на отношенията в управляващото мнозинство, пита още премиерът в оставка.

Безплатно е само сиренето в капана за мишки, цитира Станишев британски министър-председател. За да има стабилно мнозинство трябва да има и ясна отговорност, категоричен е лидерът на социалистите.

Повечето българи гласуваха за промяна, без съмнение тя е необходима, каза Сергей Станишев. Вярвам, че е необходима последователност, допълни той и пожела успех на Борисов и кабинета - уточнявайки, че го прави искрено, а не декларативно.