Видео, качено в интернет, показва, мъж, приличащ на стрелеца Амеди Кулибали, който се е заклел във вярност към „Ислямска държава", съобщава ITV.

Кулабили бе застрелян от полицията, след като държа заложници в супермаркет за кашерни стоки в Париж.

Видеото, в което се споменава Амеди Кулибали по име и го нарича „Войник на Халифата", е публикувано в социалните мрежи от екстремистка групировка по-рано днес.

32-годишният мъж бе убит, след като взе 19 души за заложници в петък. Той бе издирван от полицията и като заподозрян за убийството на полицайка предишния ден.

На кадрите се появява мъж, който прилича на Кулибали, и говори за клането в офисите на „Шарли ебдо" в сряда, както и за плановете му да атакува еврейски магазин за хранителни стоки.

Видеото съдържа кадри на мъж, който прави изявление и показва шокиращ арсенал от огнестрелни оръжия, покрити с цитат от Корана, който гласи: „И се подгответе да се борите срещу всички онези с мощ и въоръжени сили, да заплашвате враговете на Аллах и вашите врагове, и другите, които вие не знаете, но Аллах знае. И каквото и да загубите в каузата за Аллах, ще бъде напълно възстановено и няма да бъдете ощетени".

Мъжът от записа се представя като Кулибали. Той говори на френски, на места на арабски. Монологът му бива прекъсван от изписани на черен екран въпроси, на които впоследствие той отговаря, а тази част от записа прилича по-скоро на интервю. При всеки следващ отговор на въпрос обаче, мъжът е заснет с различно облекло и на различна локация.

Във видеото също се разкрива неговото ислямско име - Абу Басир Абдула ал Ифриги. Той потвърждава, че е бил „автор на свещената атака", при която беше екзекутирана полицайка в парижкото предградие Монруж.

Видеото е дълго 7 минути и започва с кадри, в които Кулибали тренира, както и текст, изписан на екрана и озвучен от женски глас. Именно в този текст се твърди, че Амеди Кулибали поема отговорност за убийството на полицайката и вземането на заложници в еврейския магазин.

Мъжът във видеото обещава вярност на „Халифа на мюсюлманите, Абу Бакр ал Багдади" и потвърждава, че той и братята Саид и Шериф Куаши - двойката, стояща зад клането в офисите на „Шарли ебдо" - били екип.

Мъжът обяснява причините за атаката срещу еврейския магазин за хранителни стоки, като казва, че тя е била „напълно основателна". Тя била заслужена.

"Ние ви атакуваме за това, което направихте срещу Халифата и това, което направихте срещу „Ислямска държава". Вие не можете да ни нападнете и не очакваме нищо обратно в замяна. Така че жертвите, ако не разбирате защо това се случва - няколкото загинали са заради вас и вашата коалиция. Вие убивате там редовно - използвате вашата сила, убивате нашите войници. Защо? Защото те живеят според шириата. В нашата държава ние решаваме как да живеем. Няма да ви позволим да правите това. Ще се борим, ако Аллах желае това", заявява мъжът във видеото.

Във видеото мъжът признава още, че той поставил експлозиви на резервоара на кола, която експлодира на улица в Париж, но не разкри повече подробности.

Припомняме, че информации от последните дни потвърждават част от съдържанието на видеото. В телефонен разговор на репортер на френска телевизия с Кулибали, цитиран от CNN, атентаторът казва, че той и братята Куаши синхронизирали началото на атаките срещу "Шарли ебдо" и полицайката. Стана ясно още, че съпругата на единия от братята-атентатори е говорила над 500 пъти по телефона с приятелката на Кулибали - Хаят Бумедиен през миналата година. Въпреки това обаче се появиха публикации, твърдящи, че Кулибали е бил обучаван от "Ал Кайда на Арабския полуостров", докато сега цитираният видеозапис и изявленията на представители на "Ислямска държава" съобщават връзки на атентатора именно с тази организация.

Междувременно прокурорът на Париж обяви, че Амеди Кулибали е свързан и със стрелбата по спортуващ мъж в предградие на френската столица. Случката се е разиграла в същия ден, когато бе извършено клането в редакцията на списание „Шарли ебдо".

Прокурорът заявява, че балистичните експертизи на гилзите от стрелбата в сряда в Фонтене-о-Роз показват, че са изстреляни от автоматично оръжие, което е открито в щурмувания супермаркет два дни по-късно. Прокурорът информира още, че спортуващият е бил ранен сериозно.

По-рано говорителката на прокурора обяви, че петима от задържаните във връзка с кръвопролитията са били освободени от ареста.