Както се очакваше бъдещето на мисията в Афганистан бе основна тема по време на разговорите в Рига. Ръководените от НАТО Международни сили за стабилизиране на Афганистан разполагат с около 32 000 военнослужещи от 37 държави, припомня АФП.

След края на разговорите повечето от представителите на 26-те страни-членки на Алианса са изразили надежда, че мисията все пак ще успее.

Ройтерс съобщава, че Канада, Дания и Чехия са обещали да увеличат военните си части в Афганистан. Същевременно мнозинството от останалите членове на Алианса са се съгласили да смекчат ограниченията по отношение на условията, при които воюват техните сили за сигурност.

Както се очакваше Италия, Франция, Испания и Германия са си запазили правото да запазят по-голяма част от  ограниченията, които им позволяват да участват само във възстановителни, но не и в бойни действия. Министърът на отбраната на Испания Мигел Ахел Моратиньос и външният министър на Италия Масимо Д'Алема отбелязаха преди откриването на срещата, че страните им нямат намерение да увеличат броя военните, нито да ги предислоцират в южната част на Афганистан, информира АФП.

Американският президент Джордж Буш упрекна страните, които са отрицателно настроени към изпращането на войски в Афганистан.
Според него Афганистан и Ирак са двата фронта на война "срещу екстремистите, които търсят убежище и са готови да избиват цивилни навсякъде по света, за да постигнат своите цели", съобщава АП.

Буш отхвърли твърденията, че в Ирак бушува гражданска война и категорично е заявил, че американските части няма да се изтеглят от странат, "докато не изпълнят мисията си".  

Той окуражи Македония, Албания и Хърватска за бъдещето им в НАТО след 2008 г., стига те да бъдат подготвени за членство. Буш оточнява, че за момента не могат да бъдат направени конкретни предложения, но "вратите на НАТО остават отворени".

Преди началото на форума генералният секретар на Алианса Яп де Хооп Схефер предвиди, че през 2008 г. войските на НАТО ще могат да предадат управлението на Афганистан в ръдете на местните власти.
От своя страна британският премиер Тони Блеър заяви, че репутацията на НАТО и световната сигурност зависят от сполучливият край на мисията в Афганистан.

Форумът продължава днес със заседанието на Северноатлантическия съвет на ниво държавни и правителствени ръководители. Освен за бъдещето на пакта се очаква сред водещите теми на дискусията да бъде и енергетиката. Енергийната сигурност без съмнение е тема от важно значение за НАТО, е заявил Яп де Хооп Схефер в интервю за Ройтерс в навечерието на срещата.