Едва ден след като здравният министър Анна-Мария Борисова подаде оставка, вече е ясно кой най-вероятно ще поеме управлението на Министерство  на здравеопазването.

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на депутатите в Народното събрание кандидатурата на д-р Стефан Константинов за министър на здравеопазването, съобщиха от правителствения пресцентър.

Лекари: Проблемът е в Дянков, излизаме на протест.
Още...

Константинов е заместник-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и член на Съвета на директорите на МБАЛ „Никола Василиев" АД гр. Кюстендил.

Роден е на 02. 01. 1966 г.

Висшето си образование завършва във ВМИ София. Има специалност по акушерство и гинекология. Работил е 6 г. в Тунис, в момента практикува в областната болница в Кюстендил.

Бил е секретар на регионалната лекарска колегия в града, от 2008 г. е неин председател, а през януари беше избран за зам.-председател на Българския лекарски съюз.

Малко след като стана ясно, че Стефан Константинов ще е новият здравен министър, той беше представен пред депутатите в Народното събрание от финансист номер едно Симеон Дянков.

Желанието за реформи в българското здравеопазване е това, което ме мотивира да съм тук, заяви предложеният за здравен министър.

Той добави, че не е поставял условия да поеме поста, а е искал само свобода на действие. Д-р Константинов отказа да каже дали ще смени екипа на Министерство на здравеопазването.

КНСБ вече очакват оставката и на д-р Стефан Константинов.

Още...

Най-належащият проблем е финансовият, каза още той, цитиран от Фокус. Виждам, че започва да се намира едно добро решение - става въпрос за дълговете към болниците, които има касата, допълни Константинов.

Нещото, което ме мотивира да съм тук, това е желанието за реформи в българското здравеопазване, така че то да стане по-добро и за пациенти, и за лекари, добави той.

По повод искания вот на недоверие към вече бившия здравен министър Константинов заяви:
Аз лично не съм искал вот на недоверие на никой, гласувах въздържал се, но съм гласувал, че искаме парите, които са заработени, поради простата причина, че договорите трябва да се спазват.

Тук на този пост никой не го хващат от улицата и да го довеждат насила, коментира още бъдещият здравен министър и добави, че по никакъв начин не се чувства жертвен агнец.

Малко по-късно през деня стана ясно, че от октомври тази година министерството на финансите ще осигури допълнително 65 млн. лв. за погасяване на отчетените от болниците, но неразплатени дейности от страна на НЗОК.