Природозащитници се събраха на протест срещу проучването и добива на шистов газ, тайт газ и въглищен газ. Демонстрацията от около 60-ина защитници на природата започна пред Попа - паметника на Патриарх Евтимий в столицата и тръгна на шествие по ул. "Граф Игнатиев".

Организаторът на протеста Мариана Христова обясни, че те са недоволни от дейността на целия компекс от фирми, работещи в газодобивния бранш. Тя изтъкна, че самите фирми имат вина от една страна, но основната вина носят всички правителства, които са се изредили, откакто мораториумът за добив на горивото е в сила, както и от всички министерства на енергетиката и на околната среда. Според Христова те не са направили нищо до момента, за да актуализират българската нормативна база.

По думите й под всяка забрана трябва да има наредби, които да указват кой и какво проверява, за какво следи и кое е нарушение.

Христова даде за пример случай от Плевен, при който течащата вода в домовете на хора, живеещи в близост до сондаж, изчезнала. Представител на МОСВ обаче дал становище, че едното няма връзка с другото.

Според Христова липсата на кадри, които имат познание в сферата, е проблем, заради който у нас не може да се следи дори един обикновен сондаж, който е в нарушение на сондажни колони.

"Въртят се едни и същи управители на фирми, които работят в чудесна симбиоза с МИЕ", констатира още организаторът на протеста. Според нея има редица процедурни нарушения. Едно такова тя онагледи с това, че фирмите нямат дори задължителната табела, която да посочва изпълнителя и отговорника на обекта.

В едно от селата, където се извършват сондажи,  хората разказали, че сондьорите пиели от сутринта, въпреки че са на работа. Христова отчете като слабост, че у нас няма орган, който действително да извършва контрол над сондажите и че не може без познания, методология и терминология да се извършва това.

Христова посочи, че настояванията им са свързани с незабавно спиране на всички изпълнения на проекти за добив на газ чрез фракинг, за да докажем, че имаме изградена система за мониторинг и че действително се контролира.

Оказва се по думите й, че в малките населени места, където хората са имали възражения, са ги оттеглили. Причина за това било, че собственици на хранителни магазини били заплашвани, че няма да им бъдат издавани разрешителни.

За да докаже твърденията си, тя показа учебник, в който е описано, че шистов газ, тайт газ и газ от въглища задължително се добиват чрез хидравлично разбиване.

Протестът традиционно преминава на фона на български фолклорни песни, а присъстващите са издигнали плакати с послания "За да унищожавате нашата земя спокойно, първо ще трябва да унищожите нас", "Нефт и газ в Добруджа няма да се добива", "Кой подписа, без да ни пита?".

Кристина Димитрова от партия Зелените пък изрази претенциите си към медиите, като призова и за прозрачно отразяване на проблема, тъй като по думите й в някои от тях се налага цензура и не се дава гласност на каузата им.

Димитрова призова да се спазва законодателството, акцентирайки върху промени в текстовете на мораториума, които дават възможност проектите да минават, въпреки забраната. Според нея жертваме жизнените ресурси вода и почва, които са по-важни от вторичните, каквито са енергийните ресурси.

Протестът приключи пред Министерството на икономиката и енергетиката с традиционно българско хоро, символ на единството. Междувременно стана ясно, че на 11 октомври, когато е международният ден за забрана на фракинка, Зелените ще проведат следващия си протест.

Междувременно от гражданската коалиция „Природата за хората и регионите" коментираха по повод на протеста, че всеки път по време на изборни кампании от партия Зелените разиграват една и съща сценка.

Някоя от безбройните им неправителствени организации, се казва още в коментара, провежда абсолютно измислен протест, в случая отново срещу проучванията за шистов газ.

Все едно от три години няма наложен мораториум от Парламента, не само върху добива, но и върху проучванията. Той (мораториумът) е толкова всеобхватен, че освен газ и нефт, дори и кладенец за вода не можеш да си изкопаеш в двора, коментират от „Природата за хората и регионите".

По думите им, „зеленият сценарий" ще продължи утре, с участието на протестиращите в сутрешните блокове на телевизиите и радиата, ще се изкажат и няколко политолога, напоследък оцветени в зелено. И всичко това ще се случи абсолютно безплатно, констатират от гражданската организация.