30 минути продължи първата среща между пристигналия на работно посещение у нас италиански премиер Силвио Берлускони и българския му домакин Бойко Борисов.

Берлускони заяви на специален брифинг, че се радва, че е първият министър-председател на страна от ЕС, който е на посещение на Бойко Борисов - „ръководител на правителство с амбициозна програма за модернизация на България".

Берлускони изтъкна, че с Борисов се познават от известно време, включително и от срещи на ЕНП и Срещи на върха.
Той си спомни една такава среща: „Начинът, по който той съумя да разговаря с лидерите на другите страни, позволи те да го заобиколят с голям интерес", обясни Берлускони.

Аз съм адвокат на България, обяви Берлускони, след като президентът Първанов му връчи орден Стара планина с лента
Още...

„Сигурен съм, че той има силни рамене, за да понесе трудностите, които ще срещне по пътя за осъществяване на модерната си програма", допълни италианският премиер.

Оказа се, че Берлускони е притеснен и от рейтинга, с който се ползва българският му колега.
„Видях рейтинга на вашия премиер и се притеснявам, че той се явява моя конкуренция", изтъкна Берлускони.
„Моят рейтинг е 60,5% сред италианците, а г-н Борисов се приближава до това число. Затова го помолих да не подминава това число", подчерта италианският министър-председател.

Той каза още, че страната му е сред първите 3 търговски партньори на България и тази година отбелязваме 130 години двустранни отношения между двете държави.

Също така Берлускони посочи, че ни е помогнал за европейското ни членство.
„Присъединяването ви към общността възприех като лична награда за ангажимента, който поех", изтъкна Берлускони, като припомни и приятелските си отношения с един от бившите ни премиери - Симеон Сакскобургготски.

Икономическата тематика също е била в обсега на разговорите между двамата премиери.

„Надявам се да засилим търговските отношения", съобщи още Силвио Берлускони и допълни, че се надява на по-засилено присъствие на италиански малки и средни предприятия в България.

Обсъдени са и допълнителните 300 млн. евро компенсации за АЕЦ „Козлодуй", за което Берлускони отдава подкрепата си.

В италианската делегация е и италианският строителен министър, който е тук, за да обсъди с Росен Плевнелиев как страната ни ефикасно да усвои седемте милиарда евро за инфраструктура.

„За нас също близък проект е „Южен поток" и той трябва да стартира", категоричен бе Силвио Берлускони. Освен за Италия проектът „Южен поток" е стратегически и за България според италианския премиер.

Темата за реализацията му той е обсъдил и с Владимир Путин в Истанбул. Припомняме, премиерът на Италия присъства по време на договорките между Турция и Русия за "Южен поток" и "Бургас - Александруполис".

Берлускони обясни, че съществуват проекти за газопроводи до България през Гърция, които по мнението на италианския премиер, ще са от полза за страната ни.

Запитан дали Италия ще може да гарантира, че изграждането на „Южен поток" ще осигури независимостта на страната ни от руския газ, Берлускони отговори: „Не по наша вина газта съществува най-вече в Сибир".
„Всяка страна трябва да намери начин да диверсифицира източниците си на енергия", посочи Берлускони.

По повод медийния комфорт, на който разчитат и Берлускони, и Борисов, италианският премиер коментира: „Един премиер трябва да бъде обичан не само от медиите, но и от всички". „Смятам, че съм добър човек, дори прекалено добър", допълни Силвио Берлускони.

По думите му медийната критика може да бъде градивна, но когато тя е злонамерена, тя не е добра за политиците и за този, който я отправя.

„Италия винаги се е обявявала за влизането на Турция в ЕС". С тези думи Берлускони коментира вчерашното решение на ЕК.

Според него южната ни съседка би била добър посредник между Европа и Изтока.

На работната вечеря с премиера и българското правителство довечера Берлускони посочи, че ще бъде обсъден въпроса с престъпността. „Гордея се с резултатите, които постигаме в Италия в борбата с криминалните престъпления", заяви Силвио Берлускони.

225 от престъпните организации от подземния свят са разбити в последно време и са заловени 29 от 100-те най-търсени престъпници в Италия.
Правителството е въвело по-строги правила в затворите, за да не може престъпните босове да ръководят дейността си оттам.

На журналистически въпрос каква е ролята на жените в живота на един политик в отговора го изпревари българският премиер Бойко Борисов, който бе категоричен: „Положителна, каква да е?!"

Българският премиер уточни, че на срещата не е обсъждана темата за ресорите на еврокомисарите. „Това е приоритет на ЕК", категоричен бе Борисов.

Довечера, по време на вечерята, която той ще даде за госта си, ще бъдат обсъдени вариантите за реализация на проектите „Южен поток" и АЕЦ „Белене", както и възможностите за търсене на финансиране от Италия.

Берлускони си запази правото да посети страната ни и за откриването на втория метродиаметър на софийското метро.