Вътрешното налягане в стоманения корпус на Трети реактор на авариралата АЕЦ "Фукушима 1" се стабилизира.

По-рано днес бе регистрирано повишаване на вътрешното налягане в стоманения корпус, съобщава представител на японската Агенция за ядрена безопасност.

По думите му усилията за обливане с вода на реактора може би не действат и ще се наложи да бъде изпуснато известно количество радиоактивен газ от реактора в атмосферата.

Засякоха радиоактивен йод и цезий в японския дъжд
                                   Още...

Близо един час японски военни машини с водометни оръдия тази сутрин обливаха Четвърти реактор, като изляха 80 тона вода. По последни данни седем служители на централата са получили радиационно облъчване над допустимата граница от 100 милисиверта, което е годишната норма за професионален служител на АЕЦ.

Представители на японските власти признаха, че охлаждането на реакторите с вода от вертолети може да се окаже неефективно.

Междувременно японски инженери са започнали изпомпване на вода от 4-ти блок на централата. Информацията бе съобщена от генералния секретар на правителството на Япония - Юкио Едано.

Същевременно равнището на радиацията, измерено на разстояние около 500 м северозападно от централата, се е понижило, съобщи компанията-оператор на централата, цитирана от ИТАР-ТАСС. Сега радиационният фон там е 2625 микросиверта в час, докато вчера е бил 3443 микросиверта в час.

По-рано днес правителството съобщи, че са открити радиоактивна прах и частици в областта на Токио. Опасност за здравето на хората няма.

Според официалните данни след опустошителното земетресение и последвалото го цунами са загинали над 8 хиляди души. Властите в страната правят всичко възможно, за да овладеят ситуацията в страната. Вчера в префектура Фукушима беше забранена продажбата на храни, тъй като радиоактивни следи бяха открити в млякото и спанака.