Премиерът Сергей Станишев обвини политическа партия „ГЕРБ" и директно нейния формален лидер Цветан Цветанов за подклаждането на протестите на зърнопроизводителите и служителите на МВР.

Така Станишев коментира очакваните протести на служителите на реда на 21 декември, минути след като посети дома за стари хора в Горна Баня.

Според него протестите на служителите на реда са „пример на една манипулация от група хора, които създават внушение сред полицаите".

„Вие чухте ли изказването на формалния лидер на ГЕРБ Цветанов още в началото на този процес.
Очевидно е имал замисъл да се създаде недоволство сред полицаите, които получават съобразно бюджета по 400 лв. коледна добавка", каза още премиера.

По думите му именно вътрешният министър Михаил Миков е направил възможно ускоряването на повишаването на заплатите на полицаите там, където са най-натоварени.

Премиерът припомни, че през следващата година се планува да бъдат ремонтирани 2-ро 3-то и 7-мо столични полицейски управления на МВР, както и изграждането на нова сграда за криминална полиция.

Премиерът обяви също така, че не приема подхода „да се създава омраза към народните представители".
Те „работят никак не по-малко, отколкото в другите страни. В редица случаи - доста повече", мотивира се Станишев.

Той изтъкна факта, че именно поради извънредната работа на Народното събрание през 2005-2006 г. България е успяла да изпълни европейските критерии.
За тази година по европейските стандарти, българските депутати са приели 130 закона, уточни още премиерът.

Станишев съобщи и, че всички служители в МС ще получат коледна 13-та заплата, тъй като полагат много сериозна работа и заслужават това.

Днес премиерът Станишев подари на Дома за стари хора в Горна Баня нова пералня машина и комплект книги за увеличаване капацитета на библиотеката им.

Той връчи и почетни карти на 8 офицери от запаса, които в момента живеят в Дома.

Почетните знаци са изработени по повод 100-годишнината от Независимостта на България.

Отговорът на Борисов:
Станишев умишлено е държал тракторите до 6 часа вечерта преди два дни, за да създаде хаос в трафика вчера
                     Още...

Станишев награди и двама от столетниците, живеещи в Дома. Той призна, че пенсиите в България са ниски, но обеща, че българското правителство ще продължи да се старае да увеличава пенсиите много по-бързо от заплатите в публичния сектор.

Към края на този мандат минималната пенсия ще бъде увеличена със 100 %, а средната с 90 %, заяви Станишев и припомни, че за тази година българската държава е отделила 151 млн. лв. за подобряване на инфраструктурната база на домовете за стари хора и за лица с увреждания в страната.

Домът за стари хора в Горна Баня е вторият по големина в страната и в него живеят 250 възрастни хора.