Премиерът Бойко Борисов обеща до 10 дни да стане ясно с колко процента ще бъдат увеличени пенсиите.

В Аксаково, където откри два рехабилитирани участъка от път ІІ - 29 Варна - Аксаково - о. п. Добрич, Борисов е заявил, цитиран от радио „Фокус"-Варна, че пенсиите няма да бъдат вдигнати еднократно като предизборен трик, а ще се увеличават постоянно, но размерът на увеличението ще стане ясен след разчет на приходите в хазната.

Той е посочил, че минималната работна заплата ще бъде увеличена от 240 на 270 лева и решението за това ще бъде взето още тази седмица.

Премиерът е припомнил също, че е подчертавал, че когато икономиката се стабилизира, ще бъдат вдигнати и доходите. Борисов посочи, че увеличаването на минималната заплата ще струва около 20 млн. лева и по този начин ще бъдат удовлетворени и синдикатите, които са настоявали за увеличение.

Бойко Борисов е заявил още, че президентските избори не го интересуват до септември и повече няма да прави изявления на тази тема пред журналисти.

Премиерът е защитил Пакта за финансова стабилност с аргумента да не се допусне популистки партии да вдигат пенсии и заплати, без да има работеща икономика и приходи и да се стигне до ситуация, подобна на тази в Гърция. Той е посочил, че за да се гарантира това да не се случи и България да бъде просперираща държава, която привлича инвестиции, е необходима тази стъпка.