Иран ще освободи задържаните британски моряци, обяви на пресконференция по повод персийската Нова година иранският президент Махмуд Ахмадинеджад.

Той похвали хората от граничната охрана, задържали "нарушителите" и ги награди с медали.

Ахмадинеджад помилвал моряците като дар към британския народ и за да почете рождения ден на Пророка Мохамед и Великден, предаде АП. По думите му те са свободни след тази среща и могат да се завърнат при семействата си.

Великобритания и Европейският съюз са заели позиция срещу Иран, без да проучат събитията около залавянето на британските моряци, каза Ахмадинеджад.

В речта му ясно пролича посланието, че противоречията между неговата страна и Запада е противопоставяне на ценности.

Говорител на правителството каза, че Лондон приветства думите на Ахмадинеджад, че британците ще бъдат освободени.

Съжаляваме, че британските сили остават в Ирак и британски моряци са заловени, каза държавният глава.

Той запита защо една майка (Фей Търни) е изпратена да изпълнява задачи толкова далече от дома и защо не се зачита семейството.

По-нататък той каза, че британските граждани имат право да попитат какво правят техните войници в Ирак и в Иран.

В речта си Ахмадинеджад осъди американската инвазия в Ирак през 2003 година, основаваща се на лъжа за оръжието за масово поразяване, с което Ирак разполагал.

Пехотинците ще отпътуват от Техеран утре рано сутринта и ще пристигнат на летище Хийтроу в 11 часа суринта, съобщи Робин Ер, бащата на един от моряците.

Той осъди и присъствието сега на чуждестранни сили в Ирак. По думите му въпреки че в Багдад управлява законно избрано правителство, окупаторските сили все още са в страната и убийствата продължават.