Антикорупционният закон на Меглена Кунева ще се гласува на първо четене чак наесен.
Това реши извънредният председателски съвет в парламента, който започна днешното си заседание именно с дебатите по този проект и амбицията на вицепремиера той да бъде гласуван още днес.

Въпреки очакванията, че в последния работен ден на законотворците за тази пленарна сесия текстовете ще минат, в 11.00 часа, когато започва по традиция парламентарният контрол, все още дебатите не бяха закрити и не бе осъществено гласуване.

Няма съвършени решения, само правилни, защитава Кунева антикорупционния закон
Още...

От Реформаторския блок настояха времето за законодателна дейност да се удължи до 14.00 часа за сметка на министерските отговори, но шефката на НС Цецка Цачева вече изчиташе писмените отговори на министри към депутатски питания, което означава начало на парламентарния контрол.

Смесването на двете процедури ядоса опозицията, която настоя да се пристъпи към парламентарен контрол, както е редно.

Преди да се гласува предложението на реформаторите да се продължи работата по законопроекта на Кунева, бе поискана поименна проверка. БСП и ДПС използваха възможността да напуснат залата, но въпреки това кворум за вот се събра. 74 депутати отбелязаха с гласа си, че са готови за още дискусии и гласуване по антикорупционните текстове, но социалистите се обявиха твърдо против.

Червеният Ангел Найденов обяви, че се нарушава правилникът. Вие сте заложници на рекета на вашите партньори от РБ, но по каква логика цялото НС да е заложник на капризите им, поиска да знае той от Цачева. Разбирам, че искат да покажат на Борисов, че си стоят на местата и гласуват, но защо ние да участваме в този цирк, продължи той с възмущението си.

Поставена в неудобна ситуация, Цачева разпусна депутатите за 15 минути и свика извънреден председателски съвет.

След края на почивката Цачева обяви, че 7 от 8-те парламентарни групи - всички без реформаторите, са поискали да се премине към парламентарен контрол, защото по правилник той вече е започнал с раздаването на писмените министерски отговори.