Сърбия изтегля посланика си от Вашингтон, след като САЩ признаха независимостта на Косово, съобщи премиерът Воислав Кощуница в парламента, който се събра късно в понеделник на извънредно заседание.

Той уточни, че признаването на провинцията показва последствията от американската политика за „употреба на сила" при разрешаване на международни въпроси.

Инструкции са получили посланиците на Сърбия в САЩ Иван Вуячич, във Франция Предраг Симич и в Турция Владимир Чургус.

Очаква се сръбската Скупщина да анулира акта, с който вчера в Прищина косовското правителство обяви независимост от Сърбия.

Силни полицейски отряди охраняват американското и западните посолства в Белград.

Сръбският президент Борис Тадич дори поиска Съветът за сигурност на ООН да анулира независимостта на Косово.
Разделени останаха членките на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за признаване на независимостта на Косово.

Франция, Италия и Великобритания станаха първите страни, които признаха Косово.
Президентът на САЩ Джордж Буш нарече Косово "независима и суверенна държава", пише АП. Организацията Ислямска конференция подкрепя провъзгласяването на независимост на Косово.

Междувременно „Радио и телевизия Косова" обяви, че САЩ, Великобритания и Франция ще открият свои мисии в провинцията.

Томислав Николич призова всички на общонационален митинг в Белград в четвъртък, за да покажат на целия свят как Сърбия защитава държавата си. Той смята, че Сърбия не съществува без Косово.
По време на извънредно заседание сръбският парламент анулира едностранно приетата от парламента на Косово декларация за независимост.

Китай се обявява против едностранно обявената от Прищина независимост.

След часове на дебати и търсене на компромис външните министри на ЕС успяха да се споразумеят за обща позиция за случилото се в сръбската провинция въпреки огромните си различия дали тя трябва да е отделна държава или не.

Грузия, която е заплашена от откъсването на рускоговорящите сепаратистки региони Абхазия и Южна Осетия, заяви, че не се готви да признае Косово

„Като дипломат Ви, казвам, че Тбилиси не се подготвя да признае Косово", уточни в интервю за „Рустави 2" грузинският външен министър Давид Бакрадзе.