34 452 цивилни иракчани са загинали през миналата година в Ирак, данните надхвърлят близо три пъти тези на правителството, съобщава АП.

Равносметката от вчера е: 142 убити или намерени мъртви иракчани. Анализаторите предполагат, че става дума за засилена кампания на сунитските бунтовници срещу шиитите, вероятно свързана и с американския план в страната да бъдат изпратени още 21 хиляди войници.

По-рано този месец иракските власти оповестиха данни, че за миналата година в страната са загинали едва 12 357 цивилни.

От ООН изчисляват, че през всеки ден от сектанската война през 2006 година в Ирак са убивани средно по 94 цивилни граждани. Ранени са 36 685 души.

Припомняме, десетки загинаха при мащабен атентат вчера в багдадски университет. Взривени бяха две коли бомби, а атентатор самоубиец се позиционирал на мястото, което било най-вероятният изход за уплашените от експлозиите хора, а целта на това е да се вземат възможно най-много жертви. Атентатрът обаче е забелязан навреме от охраната и е застрелян.

По последни данни най-малко 65 студенти за убити при атентата.

Иракският премиер Нури ал Малики обвини за атаката терористи и Саддам-исти, търсещи отмъщение за смъртта на своя лидер.

Данните на ООН показват още, че към 31 декември 2006 г. общо 30 842 души са задържани в различни части на страната, от които 14 534 се намират в американски затворнически центрове в Ирак.

В същото време най-малко 470 094 мирни жители са били принудени да напуснат домовете си след атентата в шиитската джамия в Самара, който постави началото на ожесточената борба между фракциите.