33 общини получиха своите споразумения за финансиране по Проект за социално включване чрез създаване на общностни центрове за деца и семейства в рискови групи. Проектът се финансира със заем от Световна банка в размер на 40 милиона евро.

В присъствието на ръководителя на Представителството на Световна банка за България Маркус Репник социалният министър Тотю Младенов връчи споразуменията на кметовете на съответните общини, като поясни, че близо 70 милиона лева от този заем са предназначени за пряко финансиране за предоставяне на услуги за деца от 0 до 7 години и техни родители.

Младенов допълни, че проектите на общините ще се изпълняват за период от 2 години.

С проекта се предвижда интеграция в детските градини и предучилищните групи, което включва създаване на места в детски градини чрез изграждане или ремонт на детски градини, пълно или частично намаляване на таксата за детска градина , индивидуална и групова работа с децата и родителите

Предвижда се още мониторинг за готовността за обучение; допълнителна подготовка за равен старт в училище чрез летни групи; здравна детска консултация; намаляване на таксата за детска ясла; семейно консултиране и подкрепа; индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания за постъпване в първи клас; детегледачки на малки деца в домашна среда.

Социалният министър бе категоричен, че с проекта се цели интегриране на децата до 7-годишна възраст, не само за бедните, но и за всички, които трябва да бъдат включени в обществото: "Те трябва да се приобщават от най-ранна възраст."

Той поясни и че 20 милиона евро от този заем са за инфраструктура, а останалите - за социални услуги, включително и за такса за детски градини.

Според столичния градоначалник Йорданка Фандъкова основната цел е превенция на социалното изключване и намаляване на бедността сред децата чрез инвестиции в ранното детско развитие.

Тя поясни, че за София проектът е на стойност 6 357 640 лева, в това число и 1.4 милиона лева съфинансиране от Столична Община.

По думите й общностни центрове ще бъдат изградени в кварталите „Овча купел" и „Слатина". В рамките на тези центрове ще функционират и детски градини с общо 4 групи, предвижда се да бъде осигурена дневна и почасова грижа за деца на възраст между 0 и 3 години.

Фандъкова подчерта, че с изпълнението на проекта се очаква да бъдат развити нови тип социални услуги и форми на грижа в общността и институциите.

Сред очакванията ни е и осигуряване на равен достъп до качествена предучилищна подготовка и образование чрез подобрена училищна готовност на децата от рискови семейства и децата с увреждания на възраст до 7 години, допълни столичният кмет.

Даваме си сметка, че това е един изключително хуманен проект, но ние общините ще бъдем изключително сериозни партньори на министерството и сме сигурни, че за децата, за бъдещето на България ще се случат много важни и хубави неща, заяви от своя страна председателят на Сдружението на общините в България Дора Янкова.