Обезщетенията за военнослужещи ще бъдат изплащани разсрочено.

Това решиха депутатите при гласуването на второ четене на Закона за отбраната и въоръжените сили.

Според военния министър Николай Младенов предложението се прави във връзка с възможността да се планират разходите на ведомството, а така също и военните да имат сигурност при получаването на полагащото им се обезщетение.

С предлагания механизъм за разсрочено изплащане на обезщетенията МО не отнема правото на обезщетение, коментира Младенов. По думите му в момента е създадена ситуация, в която е невъзможно изплащането на тези обезщетения, заради източването на ведомството, което и до този момент е забавяло тези изплащания.

Контрааргументите на опозицията са, че ръководството на министерството изхожда от конкретната ситуация на финансови затруднения в държавата.

По думите на Ангел Найденов от Коалиция за България се предполага, че този закон няма да действа само в 2010 година, когато ще продължат затрудненията във финансовото състояние на страната.
Бюджетът на МО може да бъде такъв, че да си позволи изплащане на обезщетенията по сегашния ред - не по-късно от 45 дни след освобождаването от военна служба.

Депутатите отхвърлиха предложението военните да могат да закупят жилището, в което живеят след 15 години служба. МО не е толкова богато и в момента има недостиг на жилища.
С това предложение Министерство на отбраната се превръща в министерство със социални функции.

Освен това в годината на криза, когато няма достатъчно средства, не би могло да се мисли за изграждането на нови жилища. Към този момент това предложение не е съобразно, това каза от трибуната на парламента зам.-председателят на комисията по външна политика и отбрана Живко Тодоров.

Депутатите приеха също така предложение, според което военнослужещите са задължени да декларират конфликт на интереси.
Също така военните не могат да приемат подаръци, дарения, пътувания, настаняване в хотел, оказване на гостоприемство, отстъпки от дължими плащания, преференциални заеми или други облаги и услуги, които водят до оказване на влияние върху изпълнението на служебните им задължения.