50 души загинаха при самоубийствен атентат в Афганистан в неделя, съобщава Ройтерс. По информация на АФП най-малко 60 са ранени.

Атаката е извършена по време на волейболен мач в източната провинция Пактика. Зрителите на мача били стотици, тъй като се играел финал на волейболното първенство.

Камикадзето се смесил с тълпата от зрители на спортното мероприятие и детонирал бомбата, съобщават местните власти.

Повечето пострадали са цивилни. Много от тях са в критично състояние. Губернаторът на Пактика потвърди за кървавия акт и поиска помощ от правителството, тъй като много от ранените трябва а бъдат транспортирани в болници в столицата Кабул.

Това са съобщили от пресцентъра му.

Президентът Ашраф Гани осъди чудовищния акт на насилие и заяви, че няма оправдание за бруталното избиване на невинни хора. Това е най-смъртоносното нападение, откакто той пое властта през септември.

Все още никой не е поел отговорност за атаката, но се предполага, че зад нея стоят талибаните.

Припомня се, че размирната провинция Пактика се намира близо до границата с Пакистан и подобни кървави атаки са често явление. Бойци на Ал Кайда са водели там сражения с армията.

Поредната кървава атака идва на фона на одобреното от парламента споразумение, уреждащо еоенното присъствие на САЩ и НАТО в страната след края на тази година.