В качеството си на един от законодателите в България обвинявам Първанов. Това каза в НС по време на дебатите за импийчмънта на президента Иван Костов. Той призова депутатите да изправят Първанов пред Конституционния съд.

Костов заяви, че законодателната власт е съзидател и пазител на Конституцията и народните представители трябва да я защитават дори от държавния глава.

 „Днес няма място за дискутиране на антикризисни мерки, няма място за вадене на компромати и пропаганда, както и за каквито и да било нападки. Събрали сме за решаването на един много сериозен въпрос, пред който страната ни се изправя за първи път", заяви Костов

Той изтъкна, че веднага след обвинението срещу президента той престана да защитава нацията и се превърна в пореден защитник на олигархията и организираната престъпност.

„Политическият път на президента Първанов е изпълнен с нарушения на законите и интересите на страната и българския народ", посочи още Костов.

Освен това той изтъкна, че президентът е забъркал името на страната ни в два световни скандала - първи път, когато оказа подкрепа на Слободан Милошевич и втори път, когато поиска помощ от Саддам Хюсеин.

Първанов предаде няколко пъти интересите на страната ни пред руските си приятели, предавайки наши териториални води на „Южен поток", заяви Костов.

Костов критикува Първанов, че е скрил агентурното си минало и е станал „троянски кон" на руската фирма „Атомстройекспорт" в Брюксел. Лидерът на ДСБ е напълно убеден в обвиненията срещу държавния глава.

„Гоце компрометира човек, дошъл да му подаде ръка и да изгладят противоречията по между си", каза Костов, визирайки Симеон Дянков.

Освен това Първанов, като истински сътрудник на ДС е записал разговора с Дянков, нарушавайки гражданските му права.

Вместо да обясни грешката, която е направил, Първанов се представил като алтернатива на управление на свиканата от него пресконференция в Президентството и се опита да създаде илюзията, че той е алтернатива на политическата власт у нас и допълни, че това е израз на гузната съвест на Гоце.

Според Иван Костов постъпката на президента е най-вече неморална, защото по този начин Първанов - Гоце посегна върху честта и достойнството на български гражданин и орони престижа на най-важната институция в страната.

От трибуната на НС Костов призова подобна процедура в страната ни да не се повтаря, тъй като такъв дебат срещу държавния глава не укрепва дейността на институциите.