В отсъствието на Ахмед Доган Върховният административен съд даде ход на делото срещу лидера на ДПС за консултантските хонорари.

Адвокатът му Румен Еленски в началото на днешното заседание поиска да не се дава ход на делото, тъй като парламентарната антикорупционна комисия нямала статут на юридическо лице, за да бъде страна по него.

Адвокатът на Доган Румен Еленски обясни, че няма представа дали клиентът му има нужната професионална квалификация по минно дело. Нямам тази информация в момента и това ли е най-важният въпрос, попита той.

Според ВАС обаче не са на лице процесуални пречки да се даде ход на делото. Представителят на комисията адвокат Елеонора Николова посочи, че лидерът на ДПС е пропуснал да отбележи хонорарите в размер на 1,5 млн. лв. в декларацията си за конфликт на интереси.

От парламентарната комисия настояха Ахмед Доган да представи отчет по четирите консултантски договора.
Антикорупционната комисия настоя да бъдат разпитани свидетели как е финансиран проектът „Цанков камък". Това искане обаче не бе уважено от съда.

Според антикорупционната комисия трябва да бъде назначена експертиза, която да установи какви специалисти, с каква професионална квалификация, могат да реализират поръчките по четирите договора, сключени от Ахмед Доган.

Адвокатът на Доган Румен Еленски поиска докладът на комисията да бъде върнат на депутатите, които да набавят доказателства по констатациите в него.

Целият доклад е написан на база предположения и без никакви доказателства, категоричен бе Еленски. Съдът не уважи това му искане.

Според адвоката на лидера на ДПС не е необходимо Доган да е завършил хидроинженерство и минно дело, за да има познания в тази област и да извършва консултантски услуги.

От парламентарната комисия за борба с корупцията изразиха съмнение в компетентността на Доган в хидроинженерството, тъй като той бил завършил марксистко-лениска философия.

След кратко заседание ВАС постанови, че е необходимо да се съберат допълнителни доказателства. Съдът задължи Министерски съвет да представи доказателства кой е взел решения за строителството, финансирането и определяне на инвеститора на обектите „Тунджа", Каскадата Места-Въча, Каскадата Доспат-Въча и хидроенергийната каскада Горна Арда.

ВАС иска отговор изплатени ли са държавни средства за тези обекти и в какъв размер, както и обезпечено ли е финансирането на обектите от еврофондовете.

Съдът задължи НЕК да представи доказателства за финансиране на обектите, дали тяхното финансиране е обезпечавано със заем, получен за АЕЦ „Белене" и кой е кредитополучател по този заем. Също така ВАС иска министърът на икономиката, енергетиката и туризма да представи всички доказателства, които са в МИЕТ във връзка с делото.

Лидерът на ДПС пък трябва да представи доклади за извършената от него работа по проектите, както и доказателства за професионална му квалификация по хидрология и минно дело.

Комисията за борба с корупцията в НС трябва да представи протокол от заседанието, в което е взето решение да се сезира ВАС.
Следващо заседание по делото е насрочено за 23 септември от 14 часа.

След заседанието адвокатът на Доган Румен Еленски обясни, че няма представа дали клиентът му има нужната професионална квалификация по минно дело.

Нямам тази информация в момента и това ли е най-важният въпрос, попита Еленски. Според него антикорупционната комисия в парламента е трябвало да представи доказателствата, които днес съдът е изискал.

Комисията не си е свършила работата, смята защитникът на Ахмед Доган. Той критикува и доклада на комисията с думите: „Това е политически доклад, в него няма празни доводи, а само политически аргументи".

Не виждам нищо политическо. В нашия доклад има точни и ясни факти, заяви от своя страна новият председател на комисията за борба с корупцията Валентин Николов.

Комисията, по думите му, ще пита шефа на НАП Красимир Стефанов, санкциониран ли е Ахмед Доган, че не се е регистрирал по ДДС, след като е получил такива високи хонорари.

Припомняме, за суми над 50 000 лв. всяко едно физическо лице, което получава приходи извън трудовите си правоотношения, е длъжно да се регистрира по ДДС.

Николов изцяло отрече критиките на адвокат Румен Еленски. Той изтъкна, че комисията не е разследващ орган, за да събира доказателства. Лидерът на ДПС е имал възможност да се защити пред комисията и да изясни казуса, но не е пожелал.

Комисията съвсем обективно си е свършила работата и не виждам никакви политически пристрастия, защото тук има факти и документи, посочи депутатът.

Елеонора Николова от своя страна бе категорична, че лидерът на ДПС е получил тези пари в качеството му на политик, а не на геолог. Според нея Ахмед Доган не може да представи доказателства по четирите договора.