Министерството на правосъдието на САЩ ще разпространи доклад, от който става ясно, че действията на полицаите в окръг Фъргюсън са били расистки. Припомняме, че там полицай застреля чернокожия младеж Майкъл Браун.

Случаят на Браун обаче е бил само един от многото примери за системно насилие над чернокожи. Смъртта на младежа само повдига въпроса за случващото се в много управления в страната. Има данни за проверки, обидни думи или действия, които  служителите на реда са си позволявали на расова основа.

Също толкова тревожни са данните от съдилищата за делата и присъдите на чернокожи. Вероятно заключенията ще послужат като повод министерството да съди полицейски управления и съдилища при отказ да направят нужните промени.

През януари бе съобщено, че министерството няма да повдига нови обвинения срещу белия полицай Дарън Уилсън, убил чернокож младеж.

Според ведомството няма основания да се разследват нарушени граждански права.

Полицаят Дарън Уилсън, който през август застреля чернокожия младеж Майкъл Браун в град Фъргюсън, щата Мисури, подаде оставката си.

Това решение идва 5 дни, след като Голямото жури оповести решението си да не му бъдат повдигани обвинения. След това бе съобщено, че Уилсън се е укрил от съображения за сигурност.

Случаят бе следен с огромно внимание от обществеността, която бе разделена дали убийството е на расова основа, или не. Самият полицай в телевизионно интервю за ABC заяви, че никога не е бил обвиняван за расистки действия по време на кариерата си и изрази увереност, че разследването ще покаже, че няма вина.