С 85 гласа "за" от общо 108 от 120-те имащи право на глас членове на Общото събрание на Българската академия на науките избраха за председател единствения кандидат акад. Иван Николов Юхновски.

С "не" са гласували 18, петима са гласували с бели бюлетини.

Новината обяви председателят на мандатната комисия проф. Йордан Йорданов.

След избирането си акад. Юхновски заяви, че пътят, по който са вървели досега, показва, че единството на структурите на БАН е силно. По повод коментарите законен ли е неговият избор, Юхновски посочи, че те са развалили настроението му от успешните резултати.

Иван Николов Юхновски е избран за първи път през 1996 година. Той е 13-тият поред председател на Българската академия на науките.

По повод на коментари заради оттеглянето на другия номиниран за поста, председателят на Общото събрание проф. Здравко Стойнов припомни, че избор се провежда дори и тогава, когато има един кандидат. Това се разрешава от чл. 84 на Кодекса на труда. Според устава на БАН дори при изтичане на мандата на Общото събрание, то продължава да изпълнява своите функции до сформиране на ново такова.

Едни от основните задачи пред него са разпределението на бюджета за 2008 г. и изработването на стратегически направления за развитие на науката в България.