Проливните дъждове поразиха реколтата от домати. Зеленчукът масово е нападнат от болестта мана. Според производителите това е причината хубавите български домати все още да са 2 лв. за килограм.

Стефан Яшар продава домати с надпис „Български розов" за 2 лв./кг и смята, че дори ги дава евтино. „То и няма да имаме домати, сигурно ти казвам, че домати няма да имаме, защото дъждовете разсипаха всичко, ела да видиш дома, полето какво ми е", оплаква се пред бТВ производителят.

Преди няколко дни Струмка Божилова забелязала, че по доматите й има почернели листа, а по все още зелените плодове се виждат тъмни петна. „Дължи се явно на някаква мана, въпреки че аз пръсках преди известно време с препарат за мана, но разбрах после, че не само при мене, а повсеместно", разказа жената.

Зеленчукопроизводителите в Русе, например, също се оплакват, че доматите им са се маносали от дъждовете. „Всичко, което е на открито, не беше под парници, е компрометирана продукцията, имам предвид домати, зеленчуци, краставици, това е продукция за хиляди левове, с много труд", обясни председателят на Регионалния съюз на фермерите Иван Караиванов.

За да отгледа своите домати Струмка ги е копала и плевила на ръка няколко пъти, а сега, когато им трябват само още няколко дни, за да узреят, доматите са нападнати от болестта мана.

„Това е явно някакво природно явление, с което явно не могат да се борят нито химикали, нито ние стопаните, които се грижим и се радваме, искахме да се радваме на добра реколта", категорична е производителката.

Като потребители ние всички искаме хубави български домати на трапезата. Засега купуваме само скъпи домати с надпис, който твърди, че са български.