Пореден протест срещу очакваното увеличение цената на тока събра стотици недоволни граждани в триъгълника на властта в центъра на София. И днес зад протеста стои политическа партия, която се бори за място в следващото Народно събрание, а именно - „Атака".

Припомняме, изненадващо ДКЕВР не обяви вчера - когато бе крайният срок, новата цена на тока, а остави решението си евентуално за днес. Очакванията се електричеството да скочи с около 10 процента по искане на трите ЕРП-та.

Това накара гражданите да издигнат лозунги с призиви: „Енерго-про и ЕВН - вън", „Монополите ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про ни докараха до просешка тояга", „ЧЕЗ, Енерго про и ЕВН, спрете да ни рекетирате".

За да напомни на хората си защо са на площада, Волен Сидеров отчете, че българите купували собствения си ток от АЕЦ „Козлодуй" на 10 пъти по-висока цена.

Протестът и днес планира „разходка" до сградата на енергийния регулатор.

Характерният войнствен стил на Сидеров отсъства от протеста му срещу по-скъпия ток, но въпреки това десетки полицаи са обградили митинга на "Атака", на който лидерът на партията се изяви с над едночасова реч.

Очаква се по-късно и „патриотите" на Каракачанов и Симеонов да протестират срещу ДКЕВР.

След речта на Сидеров, спирайки движението на „Дондуков", протестът, увеличил се до около 500 души, се насочи към централата на ДКЕВР, където ги очакваше засилено полицейското присъствие пред входа на сградата.

На място Волен Сидеров, качев върху ремарке на камион пак говори, като поиска представител на регулатора да излезе и обясни истината за цената на тока. Очаквано, никой от ДКЕВР не откликна на призива.

Атакистите настояваха медиите да бъдат допуснати в сградата на ДКЕВР, където днес трябва да се реши въпросът с поскъпването на тока.

Множеството зададе въпроса „Искате ли, г-жо Тодорова (шефката на ДКЕВР, б.р.), да се качим при Вас?" До това тяхно питане се стига, след като самите те са направили три опита да се срещнат с нея, но по думите им, тя отказва.

Полицейското присъствие в района е изключително засилено, като се очаква след 12 часа пред сградата на ДКЕВР да започне протест и на Патриотичния фронт.

Отново с хвърляне на яйца по прозорците на ДКЕВР атакистите напомниха за искането си да не бъде увеличавана цената на тока. Лидерът на „Атака" отправи към шефката на регулатора думите: „Тодорова, виждаш ли какво направи?" и заяви още, че ДКЕВР са слуги на чужди господари.

Непосредствено пред входа на ДКЕВР се стигна до лека ескалация на напрежението, но полицаите направиха плътен кордон и успяха да предотвратят инциденти. „Ние не искаме да се бием с българските полицаи", обяви Сидеров.

По-късно около 60 души от НФСБ и ВМРО се събраха на протест пред ДКЕВР отново заради очакваното увеличение на цените на електроенергията.

Шествието е предвождано от лидерите на двете основни формации - Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и от евродепутата Ангел Джамбазки. Патриотична музика служи за вдъхновение на патриотите, поели своя поход срещу държавния регулатор.

За кратко бе блокирано движението по бул. „Цар Освободител", но благодарение на умелите действия Ангел Джамбазки , който влезе в ролята на регулировчик, движението бързо бе възстановено.

Заради днешните протести е затруднено движението по редица булеварди на столицата. Затруднено е движението по бул. „Г.С. Раковски", както и по бул. „Донуков", където се намира сградата на ДКЕВР. Засилена е полицейската охрана пред сградата на Президентството.

Евродепутатът Ангел Джамбазки бе категоричен, че никой не може да ги обвини, че организират протеста, за да правят предизборна пропаганда. По думите му скъпият ток е от американските централи и затова той настоя да бъдат развалени всички договори с тях.

От своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов обяви, че с поредното увеличаване на тока се извършва посегателство върху дохода на народа.

Според него повишаването на цената на електроенергията е чисто политически ход и се прави в последните дни на последното правителство с цел да падне отговорността от новия кабинет, който по всяка вероятност, по думите му, ще бъде на ГЕРБ.

Той бе категоричен, че повишаването на цената не е по икономически причини, а има за цел да запуши огромната дупка в бюджета на НЕК от порядъка на над 3 милиарда лева.
Симеонов отбеляза, че днес протестират пред едни „чиновници" в ДКЕВР, но лицата на „енергийните хиени" остават в сянка.

Другият лидер на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов предупреди, че въпросните 9,8% увеличение на цената на тока не са единственото, което ДКЕВР готви, и към декември електроенергията ще поскъпне до 50%.

Протестът се огласява от патриотични песни. Представителите на НФСБ и ВМРО са издигнали знамената на двете партии, както и българския национален флаг. Възрастна жена носи плакат с библейско послание: „Забравихте ли 10-те божий заповеди? 1: Не лъжи, 2: Не кради и 3: Не убивай. Тези от ДКЕВР са за съд".