Президентът на САЩ Барак Обама започва четиридневна европейска обиколка с цел потвърждаване на американските ангажименти към съюзниците от НАТО и изпращане на силен сигнал към Русия относно кризата в Украйна, съобщава USA Today.

Първата спирка е Естония - една от трите натовски държави, които споделят границa с Русия и където ¼ от населението е от етнически руснаци. След това Обама ще участва в срещата на върха на НАТО в Уелс, където фокусът ще бъде насочен към кризата в Украйна и отношенията с Русия.

Ясно е, че не е случайно, че президентът е решил да посети Естония преди срещата на върха на НАТО, каза Чарлз Купчан, ръководител на Европейските дела в Националния съвет за сигурност.

По думите му двете спирки са съществена част от същите усилия да се изпрати послание на руснаците, че тяхното поведение не е приемливо.

Член 5 от Северноатлантическия договор: Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях. Миналата седмица Обама заяви, че е нужно на срещата на НАТО „да се пренасочи вниманието" към тези уверения.

Докато е в Талин Обама ще се срещне с лидерите на Естония, Латвия и Литва. Също така ще поздрави американски и естонски войници. Тема на разговорите ще бъде разширяване готовността на силите на САЩ в Източна Европа чрез увеличаване ротацията на военни формирования и съвместни военни учения.

В четвъртък Обама ще отлети за Нюпорт, Уелс, където започва срещата на върха НАТО 2014. Макар че Украйна не е член на НАТО, Алиансът формира Комисия НАТО-Украйна, която да даде на бившата съветска държава място сред западните лидери. Украйна ще бъде представяна от президента Петро Порошенко.